Wednesday, August 26, 2009

cerita hari kelima puasa : mercun


haa kengkawan... leganya dah bebuka puasaaaa! kejap jer kita nak masuk seminggu puasa kan... jap lagi dah masuk hari ke6 kita berpuasa... aishh... tinggal lagi 23 hari lagi nak raya ngee~

hmm korang penah maen mercun tak??? aishhh x pernah??? hai ruginyaaa... seronokkk maen mercun tau.. teringat jaman shin kecik kecik dulu... masa tu.. kerajaan x haramkan permainan mercun ni... so.. bole main sesuka hati.. orang nak jual pun xde takut takut... masa tu xde la kes putus jari ker apa... seronokk...

lepas habis berbuka jer... kengkawan dah jerit jerit panggil ajak main mercun... ngan pelita keliling umah.. tak yah nak tunggu malam tujuh likut.. awal awal puasa dah pasang... aishhh kalo ada umah sesapa takde pasang pelita.. bebudak lain memang xmo maen kat umah dak tu.. x geng.. hahahaha.. siap memilih lagik... so kalo rasa rasa nak maen kat umah dia.. kena la suruh mak abah dia pasang pelita...

masa ni memang tak takut kuar malam ar.. sebab awal awal dah tau... hantu.. setan semua kena ikat ( pikiran jaman bebudak ) lagipun suasana terang benderang.. kalo sapa sapa umah dia ada pasang lampu lap lip.. memang kaya la umah dia tu hahahaha.. siot jer!

pastu join main mercun lidi.. fire umah jiran jiran yg kitaorg tak suka... ingat lagi.. yang biasa umah dia kena fire yelah umah arwah cik Ghani, cik Sabir.. pasal diaorang ni garang... ngan umah Izzah pun kena (just click - entri Izzah) pastu nanti kitaorg lari lintang pukang lepas nampak arwah Cik Ghani kuar umah sambil marah marah.. sambil tu kitaorg ketawa melekek lekek.. aishhh inesen sungguh jaman ni.. hehehe ( sengih sorang sorang )

tp memang seronok ar... sekarag ni jarang nak tengok ada bebudak main mercun atau bunga api kat sini... semuanya dah beso beso.. bawak diri... hmm rindunyaaa.... dan sekarang ni susah nak cari mercun ngan bunga api.. kalo ada pon.. mcm dah x sama la... aishhh... beza sgt... main pon mcm kurang feel..

bunga api yg shin suka maen.. bunga api cap kucing.. cantik kalo dah bakar.. pastu bengkokan besi dia.. sangkut kat pokok pokok... feel mcm pokok xmas.. hahaha motip sgt.. then bunga api asap... mercun lidi.. besh... mercun gasing.. mercun tali.. mercun padi... mercun tepek.. mercun katak... mercun ayam... mercun das... perghh suka yak ni... kalo buang api asap.. suka patahkan tengah2.. pastu bakar.. nanti dia berpusing pusing.. tp esoknya kena marah ngan mak.. pasal lantai penuh ngan kesan putih.... hahahaha.. amik kena cubit... tp x serik.. esok esok wat lagik...

cuma meriam shin x penah main la... tengok penah la.. masa abang abang shin lom kawen lagi.. diaorg bikin kat belakang umah... nanti lepas bebuka.. lepas sahur.. memasing bawak kabait... lampu suluh.. then melancarkan serangan.. nanti ada jer yg lawan lawan bunyik ngee~ ahhh rindunyaaaa masa tu... bila la dapat ulang balik jaman tu.. sob sob :'(

haaa ni shin tepek gambo raya lepas lepas.. masa ni dah dekat nak raya.. si Mohd Shamsul Bahari balik kampong... dia bawak banyak mercun.. shin tukang habiskan heheheh..


banyak tau Mohd Shamsul Bahari beli... ni shin tayang skit jer


hah... sapa punya paling meletup??


ni action jer.. shin x berani wooo... Mohd Shamsul Bahari yg berani bakar..


lepas kena marah ngan bak ( abah ) dia.. kitaorg maen jauh skit.. hahaha.. tetap tak serik... last last.. bak dia ambik mercun bola satu plastik.. pastu nyorokkan... aishhh x sporting tul cik Usop ni... kempunan nak abiskan malam tu...

hmmm hope minggu ni Mohd Shamsul jadi balik kampong.. hmmm bawak mercun banyak banyak lagi ek.... hehehehe... shin tumpang main jer.. bole kan! kan!!

rasanya.. sampai arini.. lom ada berita bebudak putus jari or cedera main mercun kan!? hopefully xde la kan kes tahun ni... so sebagai memeriahkan entri sekadar gambo hiasan.. shin tepek pic bebudak cedera kena mercun... aishhh meh la kita tengok ek.. kalo kita tengok kengkawan.. adik adik.. anak anak kita main secara berbahaya.. kita tegah sebelum parah ek..


addehhh sakitnyaa... ngilu tengok darah.. pitam~


ni ntah kena mercun apa la ni.. terbakar muka haa..


sian gak kan... even salah..pastu kena marah..tapi mak mana sanggup tengok anak sakit.. sampai nanges nages.. tetap mak teman si anak....

sekian ek~

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

15 comments:

b-boy said...

hahaha..zaman dulu best maen mercun segala bagai..now pun sama gak..kalu balik kg kaezen bawak balik mercun papan yang 8 kaki tu..sangkut tepi jalan pastu bakar..peh kalah bunyi meriam bulohh..budak2 duk main meriam buloh tercengan jerkk..coz kami juara bunyi mercun satu kampung..wakakakaka..

adie said...

hey ho…
happy fasting to you too!
may the fasting month be meaningful this year!
take care!

adie said...

u johor area mana ye

i'm shin... i'm inesen said...

adie : area kulai

b-boy : ooohh.. bikin pencemaran bunyik ek.. biasa diaa...

Anonymous said...

kite pernah maen gak~~ kt kl.. melawan2 gak la.. klu kt kg melawan2 gan kg sebelah kn... kt kl pon same... serang blok2 sebelah... sbb kite dak2 umah flat... besttt...

pastu... maen sampai kul 10.45 je sbb dgr je pak imam bace surah al-a'laa je terus berlari ke surau... duduk2 buat sembayang la konon... sbb nnt moreh die kire yg semayang je... (opsss..)....

hihihi

-bmy~

i'm shin... i'm inesen said...

bmy : ceh.... korang bukan terawih ek... tapi tala-kueh...

Anonymous said...

best nyer mercun...
org klu kt Kg ingat lagi meriam buluh...besttt...10hari sblm raya dh main meriam buluh...teringat jaman dedulu

mIE...

Arie Anuar said...

kenangan maen mercun time kecik2 mmg bes kan..teringat time kat kg dulu..leka maen mercun smpi terbakar beg plastik yg simpan mercun tu..nasib baek tak terbakar umah..
=p

lanz_evo7 said...

suke main mercun fire rmh org..
mercun skrg x berquality. harge jer mahal. xmao beli lg..

Anonymous said...

hikhikhik....... tuh mase inesen la... (saf semayang 23 rakaat 2 baris je... skali moreh ramai hakhakhakhak)

bmy

Louie Terbang Tinggi-Tinggi said...

hati2 main mercun tu..huhuu..

kalau ada lebih bak sini hehhe :P

SALHAN4748 said...

baik-baik main mercun
nanti tak dapat rayakan....

- rOxY - said...

bahaye siot men mercon!!
isk2...

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

nuar suka maen bunga api yang leh tukar2 kaler bila sekali bakar tuh... =D kejap kaler merah, ijo, kuning...

i'm shin... i'm inesen said...

nuar : tu bunga api asap ek.. batang dia kaler merah.. pastu ada lilit ngan kaler gold... aishh leh sesak napas main.. asap banyak sgt