Monday, August 3, 2009

hari baru.. kontrak baru.. kuih baru


hmmm kita dah masuk bulan baru dalam tahun ni... bulan ke 8... bulan Ogos.. bulan Kemerdekaan... tp yg paling shin teruja bulan ni... kita nak masuk bulan Ramadhan.. menghitung hari... tinggal 2 minggu lebih lagi..

masa khutbah Jumahat aritu... sibuk khatib dok nasihat dalam khutbahnya.. ajak kita besedia nak hadapi bulan Ramadhan akan datang ni.. dengan buat latihan berpuasa.. ajak family kita.. anak anak kita sekali... di samping tu.. dia suruh kita sediakan pakaian baru ( jika mampu ) tanda kita gembira nak sambut Ramadhan.. nanti leh pakai masa solat Tarawikh, solat jemaah kat masjid... dan dia suruh kita besih besihkan umah.. cantik cantikan.. dan sediakan satu ruang tempat kita melakukan ibadah sepanjang Ramadhan tu nanti...

camtu la ringkasannya.. khutbah tu siap perli lagi.. yang umat Islam skrg banyak berhabis sbb nak sambut Raya... nak cantik cantikkan rumah untuk Raya... tp untuk sambut Ramadhan.. kita pandang sepi.. kita hanya plan.. nak beli apa time pegi bazar Ramadhan nanti... huhuhu terasa siot... hahahahah mcm tau tau jer pak khatib ni...



pepagi lagi abang shin dah calling calling... menganggu tul orang nak tido.. dekat jam 11 lebih masa tu... dia dok tanya pasal awning.. arghh tensen.. dah penat cari.. x jumpa apa yg shin nak.. akhirnya.. beli jer apa yg abg shin promote kan.. tp la ni lain harga plak.. siot jer.. dekat Rm350.. ari tu cakap lain... arini cakap lain... kecek punya kecek.. dapat Rm320.. tp ikut pengalaman lepas.. shin akan tunggu benda benda tu siap semua.. baru shin bayar.. sbb dah banyak kali abang ngan geng dia buat tahik... bila dah habiskan bayar.. keje semua lambat nak siap... so.. kali ni jgn harap dapat advance.. so.. sempat la shin kumpul duit kan kan..



tp shin dah berkira kira dah... bulan ni jer banyak duit tabung shin habis di gunakan... memula masa nak sambung kontrak ngan Lancome ( aik kena bayar?? ) huhuhu... pastu ni awning plak.. arghh dah kontang dah tabung shin... mana lagi bajet nak pi bazar Ramadhan... mana la nak bajet nak Raya lagi...

tp awning tu memang penting utk rumah bujang shin... sebelum ni time hujan kena tempias.. masuk alam umah.. kena panas lain.. abis la langsir semua luntur kaler.. huhuhu kalo tercuit skit silap silap leh koyak.. sbb asyik kena panas hujan saje... aishh kalo beli kain memahal.. lom tentu tahan lama... sentap sehhh... so terpaksa la kuat kan semangat... beli jer la awning tu..

nampak gaya.. x jadi la shin nak mengecat umah utk Raya tahun ni.. bajet larik nanti... bila dah xde duit.. takut jadi singa betina yg emo.. tau nak marah jer huhuhu... so xmo la mcm tu.. plan tu mmg banyak tp shin kena ikut kemampuan kan... ( ayat sedapkan ati ) ngee~

hmm baru baru ni shin melancarkan satu lagi kuih Raya baru untuk di jual kat kengkawan shin... haaaa mari kita tengok kuih apa ek...



tu dia... 'KUIH BATANG WORLD' ... di inspirasi kan dari Kuih Batang Buruk.. cuma kalernya nampak baru.. kaler cream.. x nampak buruk.. so x sesuai di namakan ia Kuih Batang Buruk.. so shin bagi penjenamaan semula la... kuih ni di bekalkan oleh kawan shin.. Pakcik Ward yer.. huhu actually shin lom rasa pon kuih ni.. sedap ke idak.. huhu

memula masa pakcik Ward ckp harga nya sekian ( Rm14 termasuk duit minyak nak hambik nak hantar kuih ni ) shin macam ragu ragu nak promosikan ek.. yer la.. sbb kat sini kuih batang buruk hanya Rm7 untuk setengah kilo.. tp kuih Batang World shin ni Rm14 setengah kilo.. hmm sekali ganda beza nya... dan shin sempat sms bagi tau pakcik Ward yg shin mcm give up jer.. zasss gigih dia calling suh shin bagi diaorg rasa dulu kuih tu..

shin pun bagi la diaorg ngetest rasa kuih Batang World ni... wahh terbukti kan.. ramai yg ckp sedap... ramai yg oder huhuhu mungkin pakcik Ward leh dpt 100 pelanggan satu hari.. tp shin dapat tarik org beli segini pun dah cukup ramai.. huhu so mmg x leh capai target la 100 orang dok beli... seronoknya bila ada org beli kan kan!



haaa ni laa orang yg oder... actually ni bukan yg latest oder k.. sbb ada lagi nama nama yg shin lom isi.. ( tu dia nak bagi tau sebenarnya.. ramai lagi yg oder ) nanges la sapa sapa yg jual kuih lepas ni... tu yg tulisan merah tu.. sorang kakak yg lain department.. dia ni agar luar biasa songehnya... ckp mahal la apa la... siap ckp dia dah beli yg Rm7 tu.. tp tetap dia tulis nama dia.. shin pun pelik... shin tanya la.. kalo mahal pesal tulis nama.... dia jawab la ngan konfidennya.. dia cakap.. sebab Batang World ni sedap... tu pasal dia oder... wahhhhhhhhh tengok tu.. terbukti kan kengkawan ... rasa nya Worldddddddd... korang nak oder?? huhu

lepas ni shin kena pk plak.. camne nak dahulukan duit nak ambik kuih kuih ni semua... adoiii mau riban riban... byk nak kena pusing duit ni.. Kuih Tart Nenas, Biskut Cornflakes.. Biskut Coklat Almond... ni Kuih Batang World... aishhh... semput gak ni nak pk...

tp yg buat shin lagi sentap... ada sorang pompuan ni... dpn dpn orang dia dok habaq kat shin... dia bilang la yg shin ni tak baik.. sbb potong line orang lain nak berniaga.. motip sgt pompuan tu kan... ader plak dia salahkan shin... semua kuih yg shin jual.. shin bagi rasa sorang satu dpt... tp dia jual kuih.. ada bagi tester??? org org lain jual kuih.. ada bagi tester mcm yg shin wat?? non-ado yer... so.. semua ni kan teknik jualan.. teknik promosi... kalo takat nak tayang kuih dalam katalog... nampak cantik. tp orang lain x tau apa rasanya pun x guna gak... so jgn nak salahkan orang lain potong line plak... mmg kureng tul pompuan tu... agaknya dia pun sentap pasal shin jual barang Avon... pasal dia pun jual gak.. dalam opis ni lebih 5 orang jual Avon.. hah sapa nak jawab.. pesal shin lak yg kena??? tengok service la... aishh kurengg ar dia ni...



oh yg lagi satu shin nak habaq.. dengan ini.. SECARA RASMINYA.. SHIN SAMBUNG KONTRAK SEBAGAI DUTA LANCOME lagi setahun huhuhuhu..

sekian~

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

5 comments:

Ajami Hashim said...

salaam ziarah :-)

kalau duk KL cemana nak ngetest kuih btg world itu? huhu!

tengku_fir21 said...

nk batang buruk..........

avegalion said...

nak jual cheese cake utk raya nanti... boleyy?

i'm shin... i'm inesen said...

ajami : hik hik.. so x dapek shin nak nolong ek.... pi tanya abe mawi.. kot kot dia ada batang world tu..

fir : shin xde batang buruk la... ada batang world jer.. bole?? nak tak?? kalo nak angkat tangan!

avegalion : uikz.. boleh boleh boleh

Suf Steve said...

NAK kueh batang abang world gituh


kelas kan nyehh!