Monday, August 10, 2009

acara hari minggu


hahahaha tu dia... siap betopeng lagi... nak pi mana la tu ek.. haaaaaaa kan shin dah bagitau.. shin nak cari kain buat baju melayu kan kan.. semalam shin sempat pi merayau ke Jakel area Tampoi sana... tu pasal kena pakai topeng..

parent shin dah 3 ari pegi KL.. ari ni baru nak balik.. so pepagi lagi shin dah start wat kerja rumah.. shin basuh pinggan... shin basuh baju... shin sapu lantai.. vakum habuk habuk.. cuma x sempat nak mop jer..

semua ni shin buat sbb shin xmo kena bebel ngan mak shin nanti.. yer.. shin buat semua tu x ikhlas.. shin tauu.. at least shin dpt hindarkan diri dari jadi anak derhaka.. asyik nak melawan jer time kena bebel huhuhu.. tp kalo kena bebel gak.. mmg tau la nak cakap per...

dekat kul 2 petang.. baru siap semua urusan kat umah ni.. terus shin bersiap siap.. kejap jer x lama.. kalo melawa sgt.. xde sapa nak ngurat.. just plan nak pi beli kain.. then ambik barang bebudak oder kat kedai member shin.. pastu balik... x berpeluang nak pi dating... lagi pun.. xde sapa yg ajak dating huhuhu sedih sedih...

2.45 petang baru dapat bas pi JB.. jenuh gak nunggu.. dalam bas tido huhuhu... sampai Tampoi dekat kul 4 lebih... hahahaha memang penat skit kalo naik bas ni.. berenti renti tu yg tak tahan..

terus shin x membuang masa... pergi ler ke Jakel tu.. menapak... sampai dpn jakel kul 4.30.. ngan bertopeng ni.. segan la jugak.. tp keselamatan punya pasal.. apa ada kesahh... round round.. x jumpa yg berkenan... yg ada tu mmg lawa... tp mak aihhhh semeter Rm65... kalo 4 meter dah berapa... aishhh..

pekerja Jakel la.. asyik nak follow jer.. sengal tu.. pastu ckp yg tu lawa.. yg ni lawa.. tampo laju laju karang naya jer.. sibok betul... round punya round.. tengok jam ( jam kat hp sbb shin xde jam tangan ) huhuhu... uiks.. dekat 5.30... lamanya meround..

sambil meround tu.. ada gak geng bertopeng... huhuh dak pompuan.. maknanya.. hanya kami berdua jer yg pakai topeng... maknanya lagi.. orang orang kita ni lom bersedia.. dan lom ada kesedaran tentang H1N1.. takde usaha untuk halang penyebarannya terus berlaku..

agaknya.. kalo kerajaan bagi topeng free.. bukan main berebut rebut lagi nak ambik.. sanggup tolak tolak..mcm orang baru 1st time jumpa mask.. tp bab nak mempratikkan pemakaiannya.. lom tentu lagi diaorg akan buat... aishhhh susah kan.. mungkin diaorg malu kot.. tp nanti kalo sakit.. sapa yg susah???

itu kalo topeng free.. masalahnya skrg.. kerajaan x bagi free kot.. tu yg diaorg bagi alasan xmo pakai... yer la kena kuar duit poket.. beli sendiri kat farmasi..hmmm macam macam...

akhirnya shin beli gak kain yg rasanya paling secocok ngan shin.. masa pekerja Jakel tu nak gunting kain.. shin still berkira kira nak ambik kaler biru gelap atau pun kaler yg shin minat tu.. akhirnya..



ni la kainnya... shin x tau apa kaler benda alah ni... turquoise atau pon bukan.. bantai jer la.. janji nampak mcm lawa jer kalo shin pakai huhuhu MACAM jer... ntah la.. kain ni jenis satin.. Japan apa ntah.. x ingat nama dia..

shin x tau la nak buat pattern apa ek.. samada bikin cekak musang atau pun telok belanga.. actually baju ni shin nak pakai masa malam raya.. masa pi solat Isya' ngan bertakbir kat masjid malam raya tu... lepas tu.. baju ni gak shin pakai masa raya ke 2 nanti...



yang kaler merah hati ni.. shin kirim Mohd Shamsul Bahari belikan kat jalan TAR.. pastu dia pos kat shin jer.. kitaorg dah survey awal.. pastu time dah ada duit baru shin suh beli.. kain jenis shantong.. kain ni akan keras.. kejung.. huhuhu.. tp kat belah dalam dia.. lembut.. satin.. so selesa pakai.. sejuk jer.. harga leh tahan... hmm yg ni shin pakai masa raya pertama... pi solat raya semua la.. huhu kain yak ni shin memang nak wat baju cekak musang...

hmm lepas ni shin x tau nak pilih butang baju plak.. ntah mana satu ek yg sesuai... mmg rambang bijik mata.. tu yg tepek gambo butang baju kat sini.. kot kot kengkawan leh tolong pilihkan mana satu sesuai...



1) butang ni lawa.. tp kecik jer... mungkin sesuai untuk apa jer kaler baju... harga dia Rm29.90.. hmm lawa x pada korang??



2) butang ni plak.. kaler dia bukan merah ek.. kalo tengok depan mata.. kaler dia mcm pink skit.. pink gelap ler.. bukan tahap merah hati ker apa... kalo beli.. x semua baju masuk ngan butang ni.. harga dia Rm29.90



3) yang ni plak.. kalo shin bikin baju teluk belanga.. agak ranggi skit la.. huhuhu.. walaupun korang ckp ia agak 'women'... tp bagi shin.. bentuk tu tidak terlalu feminin la.. lagi kalo dah pakai kat baju nanti... harga dia Rm19.90

pilih butang dah satu hal... nak memilih pattern baju pun susah... actually shin biasa pakai baju cekak musang.. baju teluk belanga shin cuma ada beberapa helai jer.. sbb shin rasa la kan.. leher shin ni jinjang sgt la ( berangan ) hahahaa... leher shin mcm panjang la... mcm kelakar kalo pakai teluk belanga.. bagi shin orang yg berleher agak pendek.. sesuai pakai baju teluk belanga... diaorg x sesuai pakai baju cekak musang.. nanti muka diaorg tenggelam.. masuk dalam baju.. aishhh shin bukan mengutuk ok...

ni ada contoh baju melayu yg shin penah pakai untuk raya yg lepas lepas... 2-3 tahun lepas punya... di sebabkan hard disk shin rosak sebelum ni.. so x byk pic yg ada... semua ada kat dlm hard disk yg rosak tu.. sedih k kalo dok ingat semula...


baju cekak musang


baju teluk belanga

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

15 comments:

lanz_evo7 said...

vouge ar lu bro..rayer sakan la thn ni.
gempakk seyy!!!mesti nmpk muda dari umur.he3..

i'm shin... i'm inesen said...

lanz : hahahaha jgn kaitkan ngan umo.. tampo nakkk??

Louie Terbang Tinggi-Tinggi said...

Wah wah raya sakan nie..:P

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

bagos shin yg inesen nih =D

bersiap-siaga sebulan dua lebih awal... =P

cantek shin yg inesen pakai pink karer...vote tuk butang baju melayu tuh kaler pink jugak...sedondon! =)

azli said...

salam dari kami http://firestartingautomobil.blogspot.com/
kami nak pilih colour tu tak pandai.. kalu colour cat kereta tu boleh lah.. tapi boleh beri idealah skit klu ikut warna kulit inesen putih colour ape pun sesuai.. ade jenis orang yang sesuai pakai warna ape je warna nampak smart.. tapi klu kulit hitam rentung takyah lah pakai warna terang merah menyalakan.. tak akan contras lah tak hensom langsung..tapi jenis kain mmg nak kena ade baik sikit lah coz panas lah nanti buat baju memahal dah bukak balik campak ketepi.. sekejap je pakai pun tak guna gak..

i'm shin... i'm inesen said...

hmm mmg tiap tiap tawun shin bikin 2-3 pasang baju melayu... mmg suka pakai baju melayu.. baju bukan melayu a.k.a baju jenjalan mmg shin jarang beli utk raya huhuhu.. pakai mana ada.. yg penting.. dari malam raya... sampai ler raya ke 3.. sentiasa berbaju melayu huhuhu

buat persiapan awal.. bukan la kemaruk nak raya.. ( sikit kot )... huhuhuhu.. sbb time puasa.. lebih baik banyak duduk rumah.. buat 'benda yg sepatutnya'.. time puasa kita kena banyak rehat.. supaya siangnya kita x penat untuk berpuasa.. dan malamnya kita x letih.. xde alasan untuk kita tak buat solat tarawikh dan yg lain2..

banyangkan ler.. masa puasa puasa.. kita kuar umah.. panas panas ni.. pi merayau.. ngan nampak orang pompuan yg x tutup aurat.. kita banyak buat benda yg sia sia...pastu kita rasa penat... letih.. pastu balik umah... kita dah terbongkang lepas berbuka... terus x pergi tarawikh... arghh rugi rugi....

tp kalo korang kuat stamina xper.. semua begantung pada diri memasing ek..

AreL said...

huih, sampai ke tampoi mencarik kaen... hik3...

2 la, x cakap awal2... lau x sure rel ajak dating... hahahah!

klaka bace entry nih... Rel pon x suke lau nak g carik barang, de org follow... sebok jew... haish...

btw shin... it's all about mentaliti orang kite nih... kerajaan x bagi mask free, tp tu dijadikan alasan tok xnak pakai mask... biasela tuh... banyak agik bende yg dijadikan alasan. mentaliti memasing... ngeh3... kuliah pagi dari encik AreL... :p

smart shin pakai baju mayu tuh... ngee~

Nuri said...

Shin...uols penuh keberahian..eh silap..keberanian memakai topeng itteww....tak rasa janggal dan ala2 feeling alien kew di tempat awam? segan hokayy...merk takut gak ngn wabak selsema vavi ni dan pergi di tempat awam bagai..tolong bagi tips untuk menghilangkan rasa malu untuk pakai topeng ni...sekian..i'm inesen juga

fahruzzaman.Ismail said...

uiit...BERTUKAR!!!
hahaha

hmmm...sy jrg online.sory
6 feet under tu citer psl konflik keluarga la.
mmg family ni byk maslah dlm.
family ni warisi prniagaan keluaga wat servis funeral.

mcm konflik la...tp mmg bagus wlaupun pecah otak skit la.



weh...awal wat persediaan.huhuhuuu
thun ni raya nak wat tranfomasi skit la..hahaha

tengku_fir21 said...

huhuhu
awal nyer persiapan rayerr....
nie yg terbakar hati nk beli jgk
wakaka

Anonymous said...

wah nsem nyer darling org berbaju melayu....gugur jantong tengok...baek nyer berbaju melayu dr mlm raya smpi ke raya ke 3...

mIE...

i'm shin... i'm inesen said...

arel : hmm.. tengok arel pun slamber jer x pakai topeng pi CS...huhuhu.. lepas ni nak tengok arel pakai baju melayu lak huhuhu tepek kat blog ek..

nuri : untuk kesihatan sejagat.. apa nak di malukan... bukan buat benda jahat.. nak rasa malu sekalipun.. biar kena pada sebabnya..

fahruzzaman : hmm.. benda complex ni agak bosan ek... hehehehe.. anyway.. tranformasi apa tu ek.. share ler..

fir : hehehe... shin ni kira pembakar semangat ek..??

i'm shin... i'm inesen said...

mie : shin mmg suka pakai baju melayu.. pergi solat ker... sesekali kat umah pakai time malam malam... time tarawikh.. time kenduri.. time raya lagi la... mmg sampai raya ke 3... different baju ler.. takkan nak pakai baju yg sama.. sure dah hangit bau dia.. huhu sibok beraya sakan...

Anonymous said...

oo yeke...tp shin jgn lupa ek baju biru melayu...kita sedondon d hari raya nanti yer


mIE...

AzAz said...

kiut jugak shin dlm baju melayu PINK! larikk!!