Monday, August 10, 2009

kisah pasal membaik pulih cat bahagian 1



* sila baca tajuk di atas mcm bunyik intro cerita Detective Conan kat tv tu ek hahahahaha

hari tu shin ada berangan.. konon tawun ni shin nak ngecat umah bujang... nak pasang awning... tp semua tu hanya angan angan belaka... bila masuk bab kira cost semua.. ececeh.. telan air liur.. rasa sangat ler x mampu buat masa sekarang... slow slow la kann

masa awal awal beli umah bujang dulu.. setiap apa yg shin bikin... setiap barang yg shin beli.. shin tulis dalam diari.. huhuhu bukan diari apa.. just catat apa yg patut jer.. bukan jenis diari yak ngarang apa benda jiwang jiwang ler.. hampir semua resit shin simpan.. mana tau leh wat rujukan.. tu cite apa yg shin pikir 3 tahun lepas..

tak sangka la.. memang berguna lak apa yg shin simpan ni.. selepas shin putus asa nak mengecat umah.. shin belek belek la diari lama ni.. so shin ada catit la.. jenis dan harga cat yg shin penah guna sebelum ni... hmm wahh murah la plak... so shin amik keputusan.. shin nak touch up mana yg nampak huduh.. berlumut semua la... bukan whole house la shin nak cat... xde bajet dahh.. just nak baik pulih jer...




tu dia... buruk tulisan shin.. jgn ngutuk ek.. heheheh kecik ati shin nanti.... so kaler yg shin nak beli tu.. dari brand ICI Dulux.. hmm kaler POPY.. tp mcm musykil lak... 2 tong Rm 38 jer... hmmm tp rasanya mmg betul ler.. sbb shin sendirik yg tulis kan... 2 tong jenis 5 liter... hmm murah la tu kan.. tp tu harga tahun 2006.. tahun ni x tau la plak harganya camne..

umah bujang shin ada 2 tone kaler... satu kaler Popy satu lagi kaler Ginger.. kalo cat kaler Ginger ni mahal skit.. x tau naper... sib baik bahagian paling kronik.. cuma kena guna kaler Popy.. tu pasal shin ada semangat skit nak baik pulih cat kat umah bujang ni..

so malam td ngan gigih nya.. shin datang kat umah bujang untuk buat apa yg patut.. nak buang segala kotoran degil.. lumut2 yg melekat kat dinding tu.. abang shin pon pinjam la mesin untuk sembur air.. nak bagi memudahkan kerja kerja pembersihan dinding..


ni la benda ala mesin tu.. power ok even kecik jer



kena guna getah paip untuk salurkan air.. getah ni shin rembat kat umah mak shin.. x berani nak ckp ngan dia yg shin nak pinjam.. nanti kena bebel.. so shin rembat secara berhemah.. senyap senyap jer.. lepas dah abis guna.. shin pulangkan semula tanpa dia syak apa apa.. sbb tu shin wat keje ni memalam.. dia mmg marah kalo tau shin asyik dok ngemas umah bujang... naper ntah.. dia ckp bukan shin duduk situ pon... mmg la.. bole di kira.. dalam setahun.. baper kali jer shin tido kat umah bujang.. hmm bukan shin takut.. cuma x selesa ar sorang sorang time memalam.. gelap lak tu.. pastu sunyi.. aishhh...



ni ler keadaannya.. huduh... buruk. comot.. di sebabkan umah bujang shin ni jenis berkembar dua.. so.. memang nasib laa jadi mcm ni bila orang sebelah umah dah renovate umah dia.. so... dinding yg telebih sudah tu akan jadi mcm ni sebab aliran air time hujan.. then time kena tempias...

untuk part lain kat umah bujang shin.. ok jer.. bersih.. xde la nampak comot mcm ni.. yg ni mmg kronik giler la... x selera tengok... korang jgn kutuk ek.. kecik ati tau!!!



kerja penyemburan sedang di lakukan.. part part degil.. kena sembur lelama.. ada alat bantuan lain shin gunakan.. mcm berus dawai.. berus plastik.. semua shin guna untuk tanggalkan kesan degil kat dinding.. susah wooooo..



setelah hampir sejam mengerjakan.. ini lah hasilnya.. bersih la skit... lantai pun shin sembur sekali.. puteh bersih jadinya... ngan longkang pun shin bersihkan... wahhh begitu senang kerja pembersihan kalo ada mesin sembur ni... harga dia mahal kot.. adalah dalam 2-3 ratus.. agaknya la...

so lepas ni.. mungkin shin akan buat pembersihan lagi sekali... pastu.. shin akan undercoat dulu ngan cat puteh.. pastu baru shin cat ngan kaler Popy ( kalo dah beli laaa )

letih sgt... rasa mual.. loya pun ada.. lelebih lagi besihkan lumut lumut tu.. arghhhhhhh tahan jer rasa geli... terpaksa... takkan nak wat time puasa lak kan.. lagi la x larat a.k.a malas... lain arel ada... semangat skit nak wat hehehe

tp kata abang shin.. lebih elok.. lepas bersihkan.. sembur ngan racun anti kulat... hmmm aishh mana nak cari kan... x sempat dah... ada seminggu jer lagi nak puasa.. so.. len kali jer la nak sembur sembur anti kulat.. ni pun dah x larat..

then siangnya tadi.. shin ikut kawan shin.. lanz ngan wife dia pi Kluang.. Niza pun ikut skali... teman diaorg pi Tabung Haji... hmm nak diaorg nak naik haji kot.. jarak antara tempat shin ngan kluang tu jauh gak ar... 45km.. huhuhu.. gigih kan.. sambil tu.. plan nak cari la kedai cat yg jual ICI Dulux.. hmm... malang sungguh.. xde pon.. kecewa tul la..

dulu shin beli kat area tempat shin jer.. x yah pi jejauh... tp skrg ni kedai ICI Dulux tu dah tutup.. diaorg ganti jenama lain.. Jotun, Colorland.. ngan ntah apa2.. hampeh tul..

tp rasa hampeh tu terubat.. bila kitaorg makan Pizza Hut.. huhuh.. akhirnya tercapai gak impian nak makan Pizza Hut seblm puasa ni...

kalo pi Pizza Hut shin x de la minat sgt makan Pizza.. just suka makan salad dia.. ngan sup dia jer... sedappppppppppp...




tu dia.. shin kalo bole nak isi salad tu biar sampai penuh.. tp takut pekerja dia pandang serong plak.. hahaha so amik sekadar yg bole jer... hmm sedap sedap sedap..

lepas ni cuma impian shin nak makan Mango Cake kat Secret Resipe jer lom tertunai.. huhuhu... ngan makan udang kat pasir gudang hehehehe... bila la tu ek..

nampaknya shin kena survey lagi tempat mana yg jual cat ICI Dulux.. arghhh takkan nak biar togel jer dinding shin tu kan... hmmm harap harap esok esok jumpa..

sekian dulu ek.. jumpa lagi~

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

5 comments:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

harap berjaya projek mencari cat shin...hehe...nice to read ur story =)

lanz_evo7 said...

xpe bnyk masa lg..slow2.makan pizza nye psl smpai nk cri cat pun x smpt..huk..yg pnting open house raye thn ni meletopp!! he3..

AreL said...

wah... rajennyew shin pi maen aer mlam2 nak bersih kat umah... gigih sunggoh... hik3... kalo rel.. haish... tp tu la... shin kate td terpakse kan? len kali ajak rel yerk... hehehe...

mak aih, tengok salad bowl die... gler r amek salad banyak camtu... hik3...

meh le dtang pasir gudang... leh makan udang, tercapai agik 1 impian kan? :p

bgos shin nih, listed down ape yg shin beli... bagos2... sangat organised... :)

i'm shin... i'm inesen said...

nuar : still x jumpa lagi.. gigih td dok cari

arel : yup.. nak ajak ajak ler ni.. meh meh...

hmm hahahaah... tu ar.. shin bubuh banyak sgt buah tomato.. nyum nyum.. pastu banyak lagi.. susun bebetul... kemas kemas.. biar padat.. tinggi.. kalo x.. lagi tinggi dari ni hehehe... next kita makan salad sesama ek..

tu ar.. tak sangat.. terajin lak nak listkan.. rupanya beguna juga.. so x sia sia.. ek

Nuri said...
This comment has been removed by a blog administrator.