Sunday, August 30, 2009

cerita hari kesembilan puasa : orang bujang ke dapur part 12


hmmm leganya dah habis puasa ari ni... dapat makan... dapat minum.. ngee.. korang bebuka apa jer ek??? mesti sedap kann... jgn lepas makan terus terbongkang tido kekenyangan udah ler ek.. buruk perangai..

dah lama shin x belajar memasak ngee... semangat rajin tu kurang memberangsangkan.. xde sesapa yg bole buat shin terangsang nak masak.. dan kebetulan beberapa bulan sebelum ni.. faktor kewangan yg agak semput hehehe...

hari ni shin belajo wat Donut Sosej.. bahan bahan dia mudah jer.. kos mesra pengguna... x mahal pon... tp untuk 1st time buat.. rasa mcm x confident jer.. takut x menjadi ler.. ngee~

hujan sokmo dari pagi.. dah petang2 camni baru la reda... shin basuh cadar ngan baju pon x kering.. then ada la pegi wat keje skit kat umah bujang.. so tetiba timbul lak idea nak buat benda alah ni..

kebetulan hari ni mak shin x berapa sihat... so babah just beli lauk.. then masak mee bandung.. shin lak ada rasa rajin xtra ari ni.. bangun jer tido ( tetiba tetido dari kul 2~> 4 petang.. pasal hujan ) terus bersihkan diri.. pastu baru ngadap benda alah ni.. jom kita tengok apa bahan bahan dia.. kot kot korang teringin nak buat gak..


bahan-bahannya

500 gram tepung
11g mauripan ( 1 peket ) di rendam ngan air terlebih dulu
2 sudu susu
2 sudu majerin
2 sudu lemak sayur
2 sudu minyak
sedikit garam
air tambahan jika perlu


mula mula masukkan susu, minyak, majerin, garam ngan lemak sayur


then gaul rata



pastikan tangan korang cukup bersih dari noda noda.. bersih dari kekotoran.. paling penting tangan korang mesti tahap inesen yg maksimum.. memula korang masukkan tepung.. gaul rata.. sampai sebati.. then masukkan mauripan yg dah direndam ngan air tadi..



uli sampai jadi doh.. pastikan tidak lembek atau melekit/lekat.. pastu biarkan doh ni dalam sengah jam...


selepas sengah jam.. doh tadi akan kembang laa camni



then korang uli doh tadi jadi mcm jejari.. gulung kat sosej... hmm sosej tu korang leh potong dua atau empat.. atau nak sebijik terus pun boleh... pastu dah bole goreng.. minyak banyak sikit ek.. kalo tak.. kaler nyer x rata..



ni la hasilnya lepas dah siap... hahaha.. x cantik la... pasal sosej ni shin potong dua.. then gulungan dia terbukak... so.. lepas tu leh la di buat juadah untuk berbuka puasa.. acara makanan selingan..

haaaa kengkawan.. senang tak buat Donut Sosej ni?? hahaha 1st time nya kan.. x sempurna sangat lak... tp Alhamdulillah.. lembut jer Donut Sosej ni.. mak shin suh shin wat lagi next time.. bila adik beradik datang bebuka puasa ( ntah bila la tu )... sian mak abah shin.. selalu tetunggu anak anak dia yg lain datang bebuka puasa.. padahal umah kitaorg dekat dekat jer.. x sampai 10 minit.. aishhh..

so untuk korang.. selamat mencuba ek.. nanti leh la korang bagi jiran jiran ker... bakal mentua ker.. bf ker.. gf ker.. scandal ker.. bagi sesapa jer la.. yg penting bagus bersedekah.. memberi makan pada orang yg berpuasa.. besar pahalanya ek.. nanti shin belajar wat benda lain plak ek

moral of the story : beli la Sosej yg ada kualiti.. mcm Ayamas ker.. Ramley ker.. sebab tak la jadi mcm sosej shin ni.. heheh lepas goreng jadi kurus kering.. kalo sosej yg biasa shin guna mcm Ayamas tu ok jer.. tp aritu beli sbb ada harga runtuh katanyaaa... padahal.. sekali goreng bukan takat kurus kering.. tp runtuh hati ni tengok hasilnya hehehe

sekian~

pssst : tinggal lagi 20 hari lagi nak rayerr.. yehh yehhh

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

15 comments:

ambeboy said...

wah, cam senang je buat donut sosej. len kali blh try resipi shin. x payah bayar singgit sebiji dah

b-boy said...

hehehehe..sama lak menu kita..tapi boy wat donat jer..xde sosej..wat sekali kueh burger sambal tu..hikss3..tolong2 mak kat dapur..

p/s: boy xtulis n3 masak2 dah..ada diorg x caya org laki boleh masak best2..huhuhuhu

ZaCk AzRiN said...

waaaaaa....
shin pandai msk laaaa.....
bleh caye ke?!!! hehehehhee....
gitu la klu hdup bjang....
msk la sndirik....
klu xnk msk sndirik, kawin la cpat!
wakakakkakaka.....
ble nk hulur2 sket kat zack nie.....

i'm shin... i'm inesen said...

ambeboy : perghh singgit ek sebijik.. kawan shin jual 3 bijik singgit.. shin mintak resipi ni kat dia ler ngee... mula mula cam susah nak wat.. tp lepas ni kalo shin wat lagi dah rasa confident skit ar

b-boy : naper lak xmo tulis sbb pk orang lain punya tanggapan.. ur blog kan.. tiada had untuk menulis..

zack : kalo xmo masak sendiri.. pesal lak nak kena kawin?? dok umah parent or beli kat kodai pon leh jadi alternative lain gak.. berkahwin untk senangkan diri sendiri tu salah satu sikap pentingkan diri sendiri yg bole merosakkah hidup orang lain..

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

1st attempt yg cantik lipatan gulung2 donut tuh...shin hebat =D tepuk tepuk

i'm shin... i'm inesen said...

nuar : ececeh... bukan ada tebeso... ada tekecit ker?? then ada yg rapat.. ada yg longgar... aishh..

Wai said...

rajinnye die buat roti sosej putaq2.... bole order nanti utk open house... hehe....

i'm shin... i'm inesen said...

wai : shin baru belajar la wai.. tp rasanya sedap hahahaha ( perasan )

ambeboy said...

singgit sebiji tu, coverage roti dia luas sket la :p
topik lain sket.. shin, biskut raya bole order lg x?

i'm shin... i'm inesen said...

ambeboy : pi je la stokis CNI.. beli kat situ... guna sapa2 punya no akaun.. dapat harga ahli... sama mcm harga shin jual kat sini...

ambeboy said...

ohh, CNI :D
tq shin

Arie Anuar said...

terer ye die masak..
takpe sosej tu kurus kering shin..
yang penting sedap..
=)

azli said...

salam kemerdekaan malaysia..langit di atas kepala tanah sebagai tapak..tanah ni aku dilahirkan..air dibumi ini aku minum.. udara disini aku sedut..hasil bumi disini aku jadikan darah dagingku..maka wajiblah aku pertahankan ini bumi yang ku pijak tak akan di punyai orang lain selain dari kami malaysia.. salam kemerdekaan pada anda tulus dari http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/
salam bulan ramadan &
salam kenalan dari kami

aduh mmg handal lah ko inesen boleh jadi chef celibrity klu ko buat rancangan memasak mmg dapat sambutan menggalakkan..ko boleh terbitkan buku resepi air basuh tangan inesen.. iklan offer lagi.. tak kiralah promote majerin ke.. tepung gandum ke..yang penting klu kat giants pun harga dia RM1.60 tau

lanz_evo7 said...

erm...sedapnye. nk rase.

ZaCk AzRiN said...

ok2...shin inesen btol...selfish erk...ermmmmm....