Sunday, August 23, 2009

cerita hari pertama puasa part 2


hah kengkawan.. nak dengar cerita tak... haa duduk duduk... ni cerita hari pertama shin berpuasa... mula mula..ceritanya macam ni...

semalam... lepas jer habis berbuka puasa.. kepala shin mula rasa pening pening... ehh mcm ada kuar bintang ar... lap lip lap lip... pusing pusing... aishhh .. apa kono eh jang...

nak cakap shin makan banyak.. xde la sgt... nasik skit.. mee sayur skit... sayur skit.. pastu shin minum air cincau, air kelapa, air blackcurrant, air mineral huhuhu.. pastu tau tau.. mcm rasa pening pening lalat.. dok bersandar kat katil sat... tu pun x berapa lega.. aihh... dugaan pertama kali puasa ngan bebuka puasa hehehe... korang ok??? hope semuanya ok ek..

malam ni masuk malam ke 3 Ramadhan.. kat tempat shin.. mlm pertama Terawih.. ciput jer jemaah nya.. masuk malam tadi.. perghh ramai nya jemaah.. bebudak jgn ckp ar.. aishh.. sebab hari cuti kot.. memasing balik kampong.. shin perasan gak member member lama kat masjid malam td.. tp x sempat nak betego sapa.. sbb ramai orang... len kali la ek..

bila sebut pasal Terawih.. jgn gado pasal sebenarnya berapa rakaat kita nak kena buat.. ada nak buat 8 rakaat.. ada nak buat 20 rakaat... hmm bagi shin.. cuma kita ingat satu jer.. bulan Ramadhan.. pahala akan belipat kali ganda.. beza kan kalo kita just wat 8 rakaat ngan 20 rakaat... beza wat sendiri ngan wat berjemaah...mana lagi banyak ganjaran yg InsyaAllah kita dapat.. so renung renunglah...


dak kecik ni pun nak wat gak ek

balik terawih tu.. shin ingat nk makan round ke 2... tp.. mcm x selera lak.. napsu nk melantak tu ada.. tp tu ar... x len nk telan.. kan besh pt mkn roti john memalam... maner eh nk carik.. aishh... pastu shin byk minum jer la.. sambil layan 'lesung batu'.. happy.. ngee~

oh ya... arini shin nak berkongsi petua kat kengkawan.. lebih kurang mcm ilmu gak la... beberapa tahun lepas.. tetiba Allah gerakkan hati shin bukak Tv ( pasal shin ni jarang tengok tv hehehe ).. pastu ada lak seisi soal jawab ngan seorang uztad ni.. pemanggil ni dok tanya.. time bulan puasa.. camne kita nak khatam Al-Qur'an dalam tempoh sebulan penuh kita berpuasa...

pastu ustad tu jawab ar... dengan bg petua... selepas kita solat 5 waktu.. kita baca la Al-Qur'an 5 helai setiap waktu.. so.. kalo sehari kita baca 25 helai Al-Qur'an.. camtu ar kaedahnya.. tp kalo time ada byk masa free tu.. baca lelebih pun ok gak..

lepas dengar petua dari ustad ni.. baru shin tau... cara cara camne nak khatam Al-Qur'an masa bulan puasa.. ni bagi orang biasa biasa la.. kalo bagi yg fasih bacaaannya.. sure xde masalah... seminggu sekali pun leh khatam .... so sebulan puasa.. 4 kali dia khatam Al-Qur'an.. aishh hebat.. mungkin ada yg lagi hebat dari tu..

tp bagi shin yg merangkak rangkak ni.. shin wat apa yg patut jer la.. hehehe.. puasa ngan betul betul ( harapnya laaa ).. pastu wat apa yg patut kita wat masa bulan puasa kan... kalo rasa x mampu khatam.. at least baca... tu jer yg shin pk... so masih ada masa lagi kalo kita start baca Al-Qur'an ari ni... jom kengkawan~

mungkin kengkawan leh sampaikan pada orang lain jugak benda ni.. bukan untuk tujuan riak.. tp utk bagi idea.. bagi semangat kat orang lain.. apa yg kita buat sepanjang Ramadhan ni.. kita tau sendiri sudah la.. cuma ada benda yg mungkin kita bole share share kan ek... camtu la kaedahnya.. harap maklum..

sekian dulu ek~

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

tengku_fir21 said...

owwhh
samer ler
brp rakaat bkn ukuran tapi kualiti bagaiman nk ukur kualiti
hahaha..fikir lah sendiri
btul tk...

i'm shin... i'm inesen said...

kualiti tu ntah la ek... payah skit nak habaq.. kalau berkualiti.. buat lagi banyak rakaat.. lagi banyak dapat kuantiti ganjarannya.. betul tak??

Suf Steve said...

salam berpuasa dari kami berdua,

mek puasa nyeh! blum uzur lagi,
laki mek pun poser dgn azam nak poser penuh! wah zas mek mendengarnyer, kau taulakan, laki mek kan org puteh.

ko pening2 ni sebab ko kurang darah merah nyeh, pergi jumpa doktor minta ubat, makan kerang rebus, hati lembu dll.

nyehh, mek balik NY end of this week. tak raya kat sini kot, sebab kerja lol. ok lah muahhhh

i'm shin... i'm inesen said...

sufi : shin pening baca ayat hang.. nyeh mek nyeh mek... adoii... leh pitam... kim salam steve ek.. baby dah puasa lom hehehehe... shin doakan steve sihat sejahtera.. dapat puasa penuh tahun ni... utk sufi gak... hope sihat yer.. selamat berpuasa dari budak paling inesen..