Friday, October 23, 2009

Nikki Palikat - Hawa


shin mula mengenali Nikki Palikat ni masa minah ni join Malaysian Idols musim pertama dulu la.. shin dapat rasakan suara dia sgt menarik.. walaupun dia suka nyanyi mcm beyonce' walopon masa tu orang bilang dia meniru Mariah Carey.. shin x nampak lagi identiti dia ngan suara yg tersendiri..

kekadang shin pelik.. asal org tu bole wat whistle skit jer dah bilang nak tiru Mariah Carey.. cehhh macam la Mariah Carey sorang leh wat camtu kan... fikiran sempit tul.. tp memang masa tu Nikki sgt meniru style beyonce'.. hah tu memang xleh di nafikan...

tapi sayangnya.. x lama lepas tu dia tercicir untuk ke pusingan yg seterusnya... so.. orang Mesia x nampak lagi apa keistimewaan yg Nikki ni ada... nak wat camne kan.. xde rejeki.. lantas tawun tu Jaclyn Victor yg menang Malaysian Idols..

apapon.. rejeki Nikki tak terhenti takat tu jer.. tetiba Nikki muncul ngan album pertama beliau.. Maharani.. wahh shin teruja sgt.. terus beli album tu.. memang x mengecewakan... hebat hebat... semua lagu sedap sedap belaka.. tp kan sayangnya.. album tu mcm tak di gembar gemburkan.. mcm kurang publisti jer... sian Nikki...

tapi nama Nikki mula howt bila dia masuk pertandingan Juara Lagu.. bergandingan ngan Zahid AF untuk lagu Caramu... lepas tu plak gandingan Nikki bersama Ning untuk lagu Drama melonjakkan lagi nama Nikki kat persada seni tanah air..

then penghujung 2008.. lahirlah album kedua Nikki.. Hawa... sayang sekali.. album ni seperti di pinggirkan apabila hanya mampu dicalonkan untuk kategori Kulit Album Terbaik untuk AIM tahun lepas... shin rasa juri juri kat AIM tu bukan boleh pakai pon.. syok sendiri... mcm bagus... ( sentap )

hmmm tu la skit yg bole shin cite pasal Nikki ni... actually mata ngantok la pagi ni hehehehe.. nak google pon rasa 'sangap'.. nanti shin edit la lenkali ek..

anyway.. entri kali ni shin nak cite pasal album Nikki - Hawa... hmm actually shin dah lama aim nak beli CD ni dari bulan February ari tu lagi.. hmm then shin banyak dengar kat youtube.. then satu hari tu terjumpa satu web site ni.. shin leh download full album Nikki yg terbaru ni.. layannn... x yah beli.. terus dapat dengar satu album...

bila shin dengar ( hampir hari hari ) perghhh shin dapat rasakan album Hawa ni more better dari album Maharani... sama mcm album pertama.. semua lagu sedap sedap belaka..

then masa bulan puasa aritu shin ada wat sale skit.. ada dapat upah.. then shin decide nak beli album Nikki yg ori.. sebab shin dah tau.. shin x kan rugi beli yg ori.. tapi malangnya.. kat Johor ni xde jual album Nikki.. sedeynya.. patutlah album Nikki tak dapat jual berjuta juta unit..

then akhirnya semalam shin dapat gak memiliki album ni.. hasil bantuan kawan baek shin Mohd Shamsul Bahari.. maka.. tercapai sudah impian shin untuk memiliki album istimewa ni..





seindah cover.. album Nikki ni ibarat sebuah buku cerita yg cantik.. comel.. ngan isi cerita yg sangat hebat lagi menarik... x jemu shin tengok, baca.. dengar berulang ulang kali..

di dalam album ni ada 12 tracks kesemuanya... gandingan Nikki bersama komposer komposer aliran baru yg memberikan idea dan lagu yg segar, sedap dan menghiburkan.. bukan lagi lagu tangkap leleh.. merepek.. yg ntah apa apa... pastu dalam album just ada satu dua lagu jer yg besh.. yg lain lain mcm 'tut'... kalo di jual Rm1 satu album pun lom tentu shin tergamak nak beli... buat menyemak jer kat umah shin nanti..

ok.. shin nak cite pasal lagu lagu yg ada dalam album ni...

Track 1 : Cantik ciptaan Audi Mok & liriknya Amylea Azizan
well well... memang sesuai diletak pada Track yg pertama.. funky..catchy.. lagu yg fast.. dengar sekali dah suka... x bosan dengar banyak kali.. nanges beyonce' dengar lagu ni ok! ngee~

Track 2 : Tak Perlu ciptaan Audi Mok & liriknya Rafidah
lagu ni sangat mengujakan untuk sesapa yg rasa down lepas putus cinta.. ngan irama yg menyegarkan.. lirik yg meyakinkan... mcm bagi semangat jer untuk terus hidup bahagia..

Track 3 : Selamat Tinggal ciptaan Pam Yuen & lirik Imran
lagu slow ballad yg sangat sedap.. xde perkataan lain yg leh shin describe kan.. sedap sedap sedap... terbuai buai perasaan.. ngan suara Nikki yg merdu..

Track 4 : Hawa ciptaan Kieran Kuen & lirik Mode
lagu funky yg sedap... begoyang goyang badan dengar lagu ni... cuma liriknya shin x berapa nak paham.. ngee.. apa cerita dalam lagu ni ek?? x berapa jelas la ( bg shin )

Track 5 : Baby Baby ciptaan Nurfatimah & lirik Nikki
lagu omputeh yg ada dalam album ni.. not bad.. sedap di dengar... lagu ballad..

Track 6 : Oh My ciptaan Audi Mok & lirik Ad Samad
sangat la menarik lagu ni... ngee... suka suka suka... ngan suara soprano Nikki yg umphhh sedap tu.. diselingan ngan sedutan muzik dari The Magic Flute ciptaan Mozart.. membuatkan lagu ni jadi lebih menarik... rasa nak menyanyi sama.. apakan daya.. xleh nak wat suara soprano la heheheh

Track 7 : Belasmu ciptaan Kirean Kuek & lirik Mode
lagu ni sangat la shin suka.. lagu kemanusiaan... slow ballad yg sedap.. shin suka back up vocal dalam lagu ni.. lirik nya pun sangat bagus...

Track 8 : Relakan ciptaan Audi Mok & lirik Nurfatima
ni single pertama Nikki.. sedap... lagu slow yg x berapa slow la.. huhuhu..

Track 9 : Semalam dan Sebelumnya ciptaan Audi Mok & lirik Ad Samad
sedap gak lagu ni... sangat sesuai ngan shin ngee..

Track 10 : Preety Like Me ciptaan Audi Mok & lirik Nikki
lagu Cantik yg di omputehkan.. sedap.. liriknya pun bagus

Track 11 : Betara Sukma ciptaan Audi Mok & lirik Ad Samad
lagu ni sedap sangat... tapi naper la kejap sangat.. huhuhu x puas dengar laaa...

Track 12 : Cinta ciptaan Audi Mok & lirik Azalea
lagu ballad yg membuai buai perasaan.. sedappp jua bah~

moral of the story :

suara Nikki kedengaran jelas dalam setiap lagu yg di nyanyikan dalam album ni.. cukup rasa... Nikki hanya gunakan whistle time tertentu dan sesuai jer.. so xde la orang nak compare compare si Nikki ni nak jadi Mariah Carey Malaysia kan.. xde makna.. Nikki is Nikki la...

p/s : penyanyi penyanyi wanita yg kononnya bertaraf Diva kat Malaysia pun lom tentu boleh nyanyi lagu lagu dalam album ni sebaik Nikki.. walaupun suara untuk studio record.. lagu lagu dalam album ni memerlukan suara yg penuh energy.. bukan suara mendayu dayu.. falseto yg konon lemak merdu.. x sesuai ok... setakat tu jer la ko boleh kan.. xde pembaharuan langsung.. shin harapan satu hari nanti penyanyi kesayangan shin CT Sarah Raisuddin akan dapat bekerja sama ngan Audi Mok.. dapat la lagu lagu yg best ek~

cuma shin kurang berpuas hari ngan lirik lirik yg dicetak dalam album ni.. aiseyyy... tak check agaknya org yg bikin tu... ntah apa apa.. ada yg takde dalam lagu.. tp lirik nya ada plak dalam tu.. pastu lagu ngan lirik tak sama... hope len kali.. more allert la ek...

shin harapkan satu hari nanti.. lagu Belasmu itu di omputeh kan.. shin dapat bayangkan sedapnya Nikki nyanyi lagu tu nanti.. leh bawak untuk pasaran luar negara lagik.. nanges la Mariah Carey dengar.. hik hik

shin leh bagi perfect 10/10 untuk album ni ngee.. x rugi beli..


so guys... dapatkan la album Nikki - Hawa ni yg ori yer~

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

7 comments:

Terry said...

very underrated singer.
yer la, skunk remaja remaji kan layan lagu indie jer banyak.. takpon techno ngan electro, almaklumlah nak ikot trend terkini *muntah ijau jap*
haha,, she deserve better publicity though.. mungkin bleh jadi cam Zee Avi kerr.. (dah dpt Universal Record USA lagi u... haha)

Lagu2 yng Terry minat :

Cantik + Selamat Tinggal + Tak Perlu and ofcourse, my fave, Oh My! :D.

*note : ShiN! sbb apa pakai baju balik :( uwaaa!!... hehe...

i'm shin... i'm inesen said...

Terry : aishhhhhhhhhhh... pepagi sejuk laa..

ZaCk AzRiN said...

hahahaha....
dh bbaju blik...
shin2...kelakar tol shin nie...

Kikey said...

cantik, belasmu, selamat tinggal, cinta, Hawa, relakan...My fav!!!!

i'm shin... i'm inesen said...

zack : ngee... pakai baju pun kelakar ker eh?? isk isk..

kikey : wahhh taste sama ar.. tp semua shin suka hik hik but no 1st is Belasmu~

ruffey said...

time idol dulu suara mmg sedap, tp kalo dgr betul2, masih tak terkawal dgn baiikk time tu.
lagipun dulu, lebih kepada impressive berbanding expressive suara dia.

masa berlalu, dia pun mesti bljr vokal dgn ning kan? hehe. sgt mantap la skrg.

pronunciation dia jugak the best antara artis malaysia. macam Noh Hujan, jelas gitu. (sbetulkah perbandingan aku? XP)

skrg susah idup ar kalau stakat jual album jer, byk dah kedai cd/kaset lagu gulung tikarrrrrr, sbb org donwload sajerr.

apa2 pun, nikki is the best bah! (sabah mari. hehe)

Lee said...

Lagu cinta tu sebenarnye lagu instruments bertajuk Mademoiselle Zhivago...
Dorg edit sikit jer, takut lyric and ubah ending...
So lagu ni jadi sgt merdu...
Tapi kan, cube dgr dari Lara Fabian nyer performance, die just vocalize jer, tapi enough and beautiful...

http://www.youtube.com/watch?v=Z4VSMh9xhUM