Saturday, October 3, 2009

selamat hari jadi


x sempat nak update blog malam tadi.. ngantok la sangat.. sampaikan mak shin kejutkan untuk bersahur pagi td pun shin x larat nak bangun ( skip puasa arini hahaha ) x dengar pon bunyik alarm.. ngee.. kaedahnya memang ngantok sangat..entri arini shin nak tepek gambar dan cerita pasal sambutan besday malam tadik ek...

hmm akhirnya, apa yg shin plan sejak Raya kedua aritu success.. cuma ada la beberapa yg x menepati piawaian hahahaha.. shin pun tak kisah kalo shin yg beriyer iyer plan sensorang.. tp semuanya jadi ok bila kakak, abang ipar, abang abang ngan kakak kakak ipar shin pun at the end tolong prepare semua ni.. kalo nak harap shin sorang memang x dapat la ek..

sejak paginya shin dah sibuk pi pasar.. beli apa yang patut.. then shin suruh abang ngan kakak ipar shin belikan kek ( sebab umah diaorg dekat ngan bandar ) shin x sempat nak pi.. just bagi duit dan shin cakap shin nak kek yang macam mana.. rasa apa semua la.. ( kat sini spoiled nya laa )

pastu shin dah remind 3 hari awal kat abang shin yg sorang ni.. charging bateri flash kamera dia sebab xmo insiden pagi Raya berulang ( hah mamat ni pon bikin spoiled jugak ) dan remind pon dia x ingat... cisss..

ngan usaha gigih kakak ngan kakak ipar yak lagi sorang, paginya kitaorg betiga dok menebar roti jala, prepare untuk masak kari pada petangnya nanti. then untuk nasi soto awal awal lagi kakak ipar dah bikin.. tu pun lepas shin hantar barang barangnya pada malam sebelumnya..

pastu shin berebut nak balik umah sebab nak solat Jumaat.. pastu kemas umah skit skit.. sediakan pinggan, sudu, cawan semualah benda yg nak di buat makan nanti... parent shin xde.. so mudah la nak wat kerja.. memang kalo boleh xmo diaorg tahu..

kul 3 petang, kakak shin sampai kat umah parent untuk prepare sup soto ngan mee goreng.. abang ipar shin pun ada tolong sekali...

then shin merempit pergi umah kakak ipar shin plak untuk tolong dia apa yg patut.. then bila shin sampai kakak kakak ipar shin yang lain pun dah ada.. so, senang la skit.. jadi shin leh rempit semula kat umah parent untuk buat benda lain plak..

tapi kecewa kejap bila kakak ipar shin dok tunjuk kek yg dia beli... adehhhhh.. rasa nak pitam... dia dok ckp xde choice lain.. and that kind of cake tu bukan span cake laa.. tp cheese cake.. kalo shin yg makan sorang sorang xpe la gak.. cheese cake ni.. jarang la orang orang tua minat... lagi satu.. decoration cake tu mcm apa ntah.. siap bintang bintang.. mcm cake budak budak punya.. shin masa tu dah mcm apa ek.. boring skit la senang cakap..

moral of the story : len kali nak beli cake.. shin kena beli sendiri.. theh shin banned kedai Secret Recipe Jusco Taman U. Ntah apa apa.. motip sangat tak bikin cake banyak banyak untuk customer pilih.. baek jangan bukak kedai kalo gitu... actually ada shin bagitau kakak ipar shin, yang shin biasa beli kat Jusco Tebrau City.. hah kat situ banyak pilihan, tp mungkin dia lebih prefer kat Taman U.. so pasrah jer la.. seriously.. shin x salahkan kakak ipar shin.. lagipun cheese cake tu sedap... walaupun bentuknya.. hmmmmm...

tetamu datang kul 8 malam.. tapi kitaorg betul betul siap prepare makanan jam 7.45... penatnyaaaaa.. masa ni la shin baru nak mandi.. x sempat nak bebuka puasa.. just minum air jer.. babah pun dah balik dari masjid.. dia x rasa pelik kitaorg wat benda benda ni semua.. agaknya dia dah dapat agak kot... cehh..

dalam kul 8.15 semua tetamu dah ada... kecuali abang shin yg di tugaskan bawak camera ngan satay... dia ngan family dia sampai jam 8.25 lebih kurang laa.. then satu lagi spoiled la.. x sempat nak ambik gambo bebanyak... bateri flash camera dia kong... pastu shin dok tanya.. pesal dia tak charge bateri.. padahal shin dah remind... dia cuma sengih.. dia jawab yg dia lupa daa.. x leh harap!

sempat la shin snap snap sesikit.. yang lebihnya shin guna camera shin yg adoo tu.. hik hik.. jom tengok gambo yg shin ambik...


ni la makanan makanan yg kami sediakan..


ado soto ngan sup


ado satay (beli) ngan roti jala (bikin)


ado mee (sedapp sehh)


ado kueh.. hahh sosej roll tu shin bikin ngee...


laksa ni parent shin punya kawan bagi.. mak siti n family... semalm shin jemput dia datang umah untuk celebrate besday babah... pastu dia kata.. bila dia pandang muka shin.. dia teringat laksa hahahah.. siot jer.. tu pasal dia bikinkan laksa.. sedappp!

kul 8.30 majlis start.. memula shin kena berucap dulu la.. naper kitaorg berkumpul ramai ramai malam tadi.. then shin bagitau la.. sempena besday babah yang ke 67 tahun, besday abang shin yak no 4 masa raya kedua aritu, besday abang shin yak no 5 ( ari ni 3hb ) ngan besday kakak ipar shin masa raya pertama aritu...

pastu babah wat doa selamat sikit.. tahlil ringkas.. pastu dia ckp la mekasih kat anak anak dia.. pastu dia tego pasal cake ngan lilin tu semua.. dia kurang berkenan..... wahhhhhhhhhhhh sempat dia lazer.. rasa nak pitam masa tu...


kakak shin yg banyak tolong jayakan plan shin.. mekasih kak


ni la besday orang tua, besday boy and besday gurl.. ngee.. dari kanan abang shin yak no 3.. abang mie.. besday dia yang ke 37, then besday babah yg ke 67, pastu besday kakak ipar shin yg ke 21 ( muda lagik.. dia la yg shin suh belikan kek ngee ) dan besday abang shin yak no 4.. abang man ( dia gak yg lambat sampai.. lupa charge bateri flash camera )

my wish : kepada kalian semua.. semoga panjang umo.. murah rejeki.. di limpahkan rezeki yg halal.. di jauhkan rejeki yg haram.. di pelihara kesihatan dan keselamatan... bahagia dunia akhirat.. bernafaslah dalam aman... AMIN


kata x suka cake ngan lilin.. tp nak juga tiup kannn ( statement ni di tujukan khas utk babah )


its makan time~


abang shin yak no 5 ngan anak diaorg adam ashraff


ni la kakak shin yg rajin tolong kalo ada apa2 event kat umah ni


anak anak buah shin afiq ngan umairah


adik lelaki shin ngan anak anak buah, asri, fatemah, afiq ngan umairah


lepas begasak makan.. layan anak buah maen bunga api


sebahagian hadiah untuk babah... hmm shin x bagi pon hahaha

kul 11 lebih tetamu semua dah balik... yang tinggal family shin yang stil lagi berkemas kat dapur ( sambil bungkus apa yg patut ), time ni la shin baru sempat nak makan bebetul.. tu pun selera dah mati.. sebab penat kot.. asyik dok bancuh ari jer dari td.. 6 jug x cukup (sedap sangat ker air shin buat?) hahaha.. hah kalo korang nak rasa air shin.. meh ar sini.. gerenti berjug jug korang minum...

kul 12 malam umah parent shin dah kosong dah.. adik beradik shin dah balik umah memasing.. shin terus kemas skit skit.. vakum apa yg patut.. then masuk tido.. terus x menyedar..

malam ni plak.. turn marhaban kat umah bujang shin.. adehhh.. x hilang penat lagi.. tp shin x sediakan makanan yg berat berat ar.. nervous la nak berucap hahaha.. dah la ahli marhban ramai yg pangkat pakcik pakcik.. bapak bapak.. aishh malu.. sebab shin kan budak kecik lagi.. tp di sebabkan shin dah beli umah kat kawasan golongan berusia ni.. terpaksa la join.. then petang karang nak attend open house umah kakak sekerja.. suppose dia wat malam.. tp sebab malamnya ada marhaban.. shin pi petang lerr...

p/s : sesapa yg pandai urut.. tolong urut shin ek! ngee....

sekian~

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

11 comments:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

alhamdulilah everything run smooth rite shin...gud2 =D

sosej roll tu shin buat! hihihihi...ada entry sblm ni

nak padankan muka skt, tu lah saper suwoh letak candle bagai =P

PrinZeAlfiE said...

sedapnya tgk soto tu shin!! memang mencari dr raya pertama lg tp x jmp2. terliur la tgk pic soto tu!! ish ish

i'm shin... i'm inesen said...

nuar : wahhh siap padankan muka shin ek...bukan shin yg letak lilin tu yer! ( tetap nk mempertahankan diri )

alfie : meh mkn 17hb nnt.. parent wat open house

Sofi said...

shin: wah meriah biler share birthday nih... bestnyer..

happy bitrhday lah untuk sumer

Terry said...

ewah ewah. happy family sungguh kan?
:)
bergegar perut Terry tengok jamuan2 tuh.. slrpps... rasa cam nak terjun masuk dlm gambar tu
*ingt doremon ker? apadaa*
ngee~

Hapy birthday to u olss.. haha :)

*takper shin, puasa sunat bleh selang seli kan? huhu....

bestke said...

shin

sedap nya soto tu...

bila la dapat makan...

dah macam terasa kepedasan sambal kicap tu huhu

bestke

i'm shin... i'm inesen said...

sofi : bukan jer meriah... save cost.. buat sekali

terry : meh mehhhh

bestke : shin x rasa sambal tu.. sbb x suka pedas then kurang mkn soto huhu

Indra said...

food~ glorious foood~
hahahahaha... =P

Louie Terbang Tinggi-Tinggi said...

x makan pun tak per ..janji dapat hadiah yeahhh..ahahha

Mohd said...

Meriah ya .Syukur dapat keluarga bahagia macam ini (: .

i'm shin... i'm inesen said...

indra : meh makan sama ek..

louie : ek?? hadiah shin mana??

mohd : hmm...