Tuesday, October 13, 2009

teringat masa dulu


hye kengkawan.. korang ape kabo?? banyak sihat ker sikit sihat??? huhuhu.. hope banyak sihat la yer... hopefully x de yg kurang sihat... shin doakan semuanyaaaaaaa sihat sejahtera AMIN..

hmm kita dah masuk Hari Raya yg ke 24.. semakin ke penghujung... jemputan Open House makin kurang.. ngee... memasing dok mengelak bila ada yg tanya.. ''umah ko bila lagi??'' termasuk la shin sekali... alasan yg shin bagi relevan sangat la... ''langsir umah x siap lagi'' hik hik.. bole tak??

x kesahlah sesapa yg nak buat Open House tu kalo ada berkemampuan lebih... jangan sebabkan ikut kehendak orang lain.. korang sanggup buat Open House sebab rasa segan ngan orang lain.. rasa mcm menyusahkan diri sendiri la plak.. better x yah buat la.. pedulikkan jer apa orang nak kata... kalo diaorg nak sangat datang umah.. bagitau jer.. korang x prepare jamuan apa apa.. takat apa yg ada jer.. kalo diaorg jenis x kesah.. memang niat nak beraya... sure diaorg akan datang gak.. tp bila yg demand lelebih tu.. ignore kan jer..

bila sebut pasal open house.. shin teringat masa shin kekecit dulu.. masa skolah skolah... nanti tetiba cikgu kelas buat pengumuman.. semua murid murid kena bawak duit RM5 esok untuk tabung jamuan Hari Raya... pastu di bagitau la bila tarikh yg dah di tetapkan.. masa tu.. semua murid murid kena bawak gelas.. pinggan.. ngan biskut raya... hahahaha...

maka.. lepas balik skolah.. cakap la ngan parent.. cikgu mintak duit Rm5... pastu ada la sesetengah parent dok cakap.. xde duit.. depa bagi jer singgit atau dua hinggit... sambil bebel bebel.. apa la skolah mintak mintak duit semua...

gamaknya shin masa kekecik dulu.. memang terpancar aura inesennya.. xde nak monteng monteng x tentu pasal... maka bawak la kuih kuih raya yg mana x habis kat umah tu ( yang x sedap ) hahahaha.. pastu semua murid kumpulkan kuih kuih raya yg ada... then pasal makanan jamuan.. cikgu kelas yg uruskan sebab kitaorg dak kecik lagik...

bila tiba time makan... haaa.. memasing dok kuarkan cawan ngan pinggan sendiri.. pastu amiklah makanan.. yg penting.. masa nak amik kuih raya tu.. pilih yg sedap jer.. pastu check kuih yg di bawak sendiri dari umah.. buruk siku.. ambik jugak.. heheheh... sambil tu dok eksyen ngan kengkawan lain.. yg kita bawak biskut mama carries la.. biskut sarang semut la... masa ni biskut almond london belum wujud di muka bumi malaysia hehehehe sempat gado ngan kengkawan lain dok nak menang kuih raya sapa paling sedap.. ngee~

entah ek.. sekarang ni x tau la kat skolah ada buat lagi ker tak jamuan mcm ni...ntah ntah lagi advance kot.. cikgu skolah mintak anak murid duit tabung Rm20 ker.. huhuhu... ish ish... dulu nak pegang duit Rm5 pun payah... still lagi bole dapat beli mee siput ngan harga 20sen, gula gula 10 sen dapat 3 bijik.. jajan jajan toksah cakap la.. berlambak lambak.. paling tak tahan Ding Dang.. ada mainan dalam kotak.. heheheh... aishhh rindunya zaman tu..

hmmm arini nak mengharung zaman dah beso skit.. zaman dah bekerja.. zaman dah xde gula gula seposen dapat 3 bijik.. semuanya mahal mahal.. tp tetap xleh nak bandingkan ngan harga kenangan kenangan lama yg lagi mahal harganya.. sob sob~

semalam shin dah apply cuti untuk bulan Disember nanti hehehe advance kan.. xde plan lagi.. tp saje apply awal.. bos dah approve pun.. shin start cuti dari 24hb Disember sampai la 2 Januari 2010.. ngee... hmm seronoknyaaaaaaaaaaa...

oklah... selamat berkerja semuanya.. mana mana yg belum bekerja.. selamat di kerjakan semuanya hahaha.. jaga dir bebaik k.. jumpa lagi di lain siaran..

salam~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

HIZAMI said...

yep.
kenangn anda mmg bez!
ade gak terkena dgn aku.
huhu~

Terry said...

Terry pon mengelak dari buat open house. sbb rumah Terry semak ala-ala rumah hamster gitu. haha. :P.
lgpon kuih raya smua dah Terry ngap habis, so .. haha. *lari jap.

besh nyer skewl shin buat camtu dulu..skewl terry cam cik kut jer..
tak maw buat upacara keagamaaan apa2 pon.. study jer kerja diorang . sakit kepala hotak den.. :(

haha shin, dulu RM5 susah, skunk, Rm200 mesti dlm tangan.. huhu...
kalau takder, sajer jer tu.. huhu

lanz_evo7 said...

iyola..
makan kuih pun da memadai.ape guna hias rumah cantik2 beli itu beli ini tpi x bagi org dtg kn.atleast org tau la kte nye taste cara menghias rumah.
kut ble niru. huhu.. ikhlas kena ada dlm diri.kte bagi tetamu mkn bnyk pahala nye.maybe akn bertambah rezeki kte slps itu.

i'm shin... i'm inesen said...

hizami : hah kena.. ngee~

terry : nak nengok umah hamster.. nak nengok nak nengok.. mesti chomey!

lanz : hik hik.. iyo la.. tp x sempat.. shin wat open house lepas abis raya ek!

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

haha...boleh pulak shin ingat tu...same childhood memory lah! =D

PrinZeAlfiE said...

la memg btol la kenangan tu!! tingat masa sek rendah dulu. memg tersenyum sendiri!!

ZaCk AzRiN said...

hai shin...
lme rse xlemparkan komen kt blog shin nie...
bz dgn asgmnt...
well, kngn mse sek dlu mmg best...
1 knangan yg xdpt kte lupakan...
bharga sgt...zaman kanak2 yg xmgkin dpt kta lalui lg...
ermmm...syahdu la plak...
wakakakakkaka...

The Hobbit Frodo said...

Ding Dang??

hahahhahaha ~ ko wat aku terimbas kesah lama lah!!! lama ker?? kira aku sempat gak merasa ding dang tuh!
gula2 seposen 2 bijik! ko murah lagi leh dpt 3 bijik!!


kenangan silam mmg mahal!! sob sob

kita ni pown akan jadik kenangan gak! muhahhahaha


>____<