Friday, October 2, 2009

selamat hari raya yg ke 13


lupakan sekejap perbalahan sesama manusia yg cemburukan keamanan.. disaat negara jiran kita di landa musibah.. atas rasa perihatin dan kemanusiaan.. kita doakan yg terbaik untuk diaorg.. dan kepada yg suka bermusuh tu.. semoga diaorg semua ni celik mata.. celik hati.. xde paedah nak bergadoh pasal benda benda yg merepek.. time masa susah camni la.. semangat muhibah.. tolong menolong amat di perlukan.. dan yg penting.. bagi kita yg tak mengalaminya.. jangan plak mengungkit dengan bantuan yg dah kita hulurkan ek

tu dia.. mukadimah kemanusiaan sekejap.. ngee.. akhirnya.. hari Jumahat datang lagik.. seronok... di tambah ronoknnya.. arini cuti.. yeahh... korang keje ker?? ish ish ish.. apa barang...



pagi ni shin baru plan nak pi pasar.. then agak sibuk nak tolong apa yg patut my kakak ngan kakak kakak ipar shin semua tu... pastu untuk kengkawan lelaki shin semua.. jangan lupa.. marilah kita tunaikan solat Jumahat.. hahaha.. jgn suka suki nak monteng ek.. melainkan sebab sebab sebab yg di bolehkan korang skip atau pon.. korang rasa korang bukan seorang lelaki tulen banggg.. ngee...

hmm smlm shin dapat kuih bulan.. ada orang bagi... nyum nyum.. shin bawak balik ler.. nak makan time siang tak leh.. sedap tau.. shin suka kuih bulan.. tp kurang suka yg ada kuning telor.. ngee.. makan pon skit skit.. kalo makan bebanyak muak ler..

Align Center
thankz kak ila ( actually ni ada supplier mana ntah bagi )

pastu malam semalam.. perut shin penuh ngan banyaaaaaaaaaakkk makanan sedap sedap.. ngee... ada 4 open house (kawan tempat kerja ).. dan 12 umah marhaban ( area taman tempat umah bujang shin ).. haaa.. dalam 12 bijik umah tu.. ada hampir semua umah yg sediakan makanan berat berat.. ada satay ( x minat), mee rebus, mee goreng dan macam macam lagi ler...

setelah 4 tahun shin beli umah bujang shin tu.. ni la 1st time shin join marhaban.. ngee.. memalu gak laa.. tapi sebab abang shin ada.. ngan anak anak sedara shin pun ada gak.. so ada la geng.. marbahannya baru start malam semalam.. ada belen 2 malam lagi...

then.. sepatutnya.. mlm karang turn umah bujang shin.. tp sebab kat umah parent ada makan makan.. shin mintak xcuse la.. segan la nak ajak orang orang taman ni masuk umah shin.. dah la shin bujang.. diaorg semua pangkat pakcik pakcik..

semalam ramai yang tego tego shin.. yer la.. baru nampak muka kan... walaupun shin tak kenal diaorg.. tp diaorg kenal shin.. camne tu???

p/s : tetiba terperasan.. budak chomey yg selalu shin nampak kat taman tempat tinggal shin tu pon ada join marhaban.. aishhhh... seronoknya.. ada semangat skit nak join marhaban hahahaha


Align Center
Align Center
sila makan.. jangan memalu

Align Center
anak buah shin.. Farhan


dia pon nak posing gak... hahaha nak celen acik ek?

ok ari ni shin nak berkongsi sikit cerita.. pastu mungkin korang ada pandangan tersendiri mengenai cerita yg shin nak tepek kat sini ek.. shin cedok kat surat khabar Utusan Malaysia semalam punya yer..

JOHOR BAHRU 30 Sept - Pengunaan bahasa Melayu didapati semakin tercemar apabila tabiat menggunakan kata nama 'abang' sewenang-wenangnya sebagai panggilanan dalam pertuturan harian.

Tokok bahasa Prof. Emeritus Abdullah Hassan berkata, perkembangan itu mewujudkan bahasa pasar baru apabila masyarakat khususnya golongan muda menggunakan 'abang' untuk orang yang tidak dikenali.

''Ini menggunakan bahasa yang biadab kerana sengaja 'mengabang-abangkan, memakcik-makcikkan, mempakcik-pakcikkan orang lain yang tidak dikenali,'' katanya selepas membentangkan kerta kerja bertajuk Menilai Perancangan Bahasa Melayu Sehingga Kini pada Persidangan Antarabangsa Bahasa Melayu Bahasa Dunia di pusat konvensyen Antarabangsa Pesada di sini semalam.

Katanya, perbuatan itu memalukan kerana bukan sahaja tidak menggunakan pemadanan tara dan adab tata berbahasa yang betul bahkan menggambarkan sikap berbahasa yang tidak menghormati orang lain.

Lebih menyedihkan, katanya, pertuturan bahasa Melayu yang 'tunggang terbali' turut digunakan oleh pemimpin termasuk menteri.

***end***

camne tu ek??? penggunaan bahasa 'abang'... aishhhhhh actually kan.. shin mmg jarang la nak bahasakan orang tu abang... geli ok.. kalo orang panggil shin abang pon shin geli.. hahahah.. biasa shin akan sebut orang tu 'encik' atau 'pakcik'... lebih sesuai

berbalik ngan statement prof. yg emo ni.. shin x berapa setuju sgt la... kalo bab 'abang' tu.. shin setuju skit la.. tp bab pakcik makcik tu.. kira mcm sesuai la.. utk kita menghormati orang yg lebih tua.. even kita x mengenali diaorg..

takkan ngan semua orang kita nak sebut ' saudara' atau 'saudari', 'puan' atau 'tuan'.. perghh mcm x sesuai la.. kot yer pun nak menjaga maruah bahasa.. man man la skit.. ni emo tak tentu pasal..

kalo ada yg panggil 'abang' ngan nada gedik, atau maksud lain memang la shin geli, menyampah, meluat... hahaha.. ntah la ek.. camne ngan pendapat korang??

p/s : happy besday babah ( x mungkin shin sebut benda ni kat depan depan dia.. ngee.. kat sini jer la.. even dia x baca pon.. aishhhhhh x benarkan dia baca blog shin! )

sekian~

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

5 comments:

Sofi said...

sofi pon cuti gak ngeee

Terry said...

haha.perkataan 'abang' tu bukan macam intimate skit ker? .. huhu.

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

sakan prepare tuk besday babah lah tu yer... =D

AzAz said...

kenapa pulak nak geli panggil 'abang'? habis tu kalau hadek-hadek nak panggil balak diaorg... nak panggil dgn 'encik' atau saudara? giler ke hapa? kan?

jd sy x stuju langsung... lg pun org skrg jarang nak ngaku mrk tu pakcik/makcik... yg pakcik pasti srh panggildia abang sb dia rasa dia x setua utk dipanggil pakcik, g2 jugak yg perempuan, kekadang mrk sendir membahasakan diri mrk tu 'kak'

habih camna?

i'm shin... i'm inesen said...

terry : gedik kalo dengar

azaz : prof tu ckp.. jgn panggil nama tu kat orang yg tak di kenali la.. yg xde relative ngan kita.. cuba paham yer...